PLANTELE ÎN ALIMENTAȚIA DE ZI CU ZI – O SURSĂ DE ENERGIE ȘI VITALIATE

 

Workshop-ul se va desfășura la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, laboratorul de Botanică, fiind realizat de catre conf. univ. dr. Violeta Turcus, biolog, specialist in botanica

În cadrul Workshop-ului elevii vor învăța despre rolul unor legume și fructe în alimentația de zi cu zi, principiile active pe care le conțin, utilizările și acțiunea acestora asupra unor afecțiuni, rețete culinare, etc.

 

Pe parcursul celor trei ore de lucru, elevii vor realiza următoarele activități:

  • Modalități de recunoaștere a celor mai utilizate specii de legume și fructe în alimentație; în cadrul acestei activități elevii trebuie să recunoască exponatele care vor fi pregătite cu acest prilej; să menționeze organul care se consumă de la speciile expuse; să amintească mai multe sortimente culinare care conțin speciile analizate.
  • Identificarea principalelor structuri morfoanatomice în care sunt depozitate substanțele de rezervă în aceste legume și fructe; elevii vor realiza individual preparate din diferite organe ale speciilor expuse, pentru a identifica locul de depozitare a unor substanțe de rezervă, cum ar fi: vitaminele, amidonul, coloranții naturali, etc.
  • Utilizate principiilor active pentru menținerea și îmbunătățirea condițiilor de viață (alimentație, sănătate); elevii vor realiza un material cu principalele componente întâlnite la speciile analizate și efectele acestora asupra stării de sănătate; aportul utilizării plantelor și beneficiile acestora prin consumul lor periodic;
  • Pregătirea unui material cu diferite rețete culinare pe care le cunosc elevii pentru a putea fi utilizate de toți membrii grupului și nu numai; participanții vor trebui să scrie câte o rețetă cu mâncarea lor preferată, în care să se regăsească măcar o specie din cele analizate în cadrul workshopului.